Ať už jste znalci steaků, nebo teprve začínáte objevovat svět hovězího masa, je důležité vědět, jak vybrat správné maso pro svůj steak. Existuje mnoho různých kusů hovězího masa, které lze použít na steak, ale každý kus má své jedinečné vlastnosti, díky nimž je vhodný pro různé typy způsobů přípravy.

Prvním krokem je výběr správného kusu hovězího masa

Kvalitní hovězí maso poznáte podle mramorování, což znamená, že má spoustu malých bílých skvrn tuku, které procházejí masem. Důležitějším faktorem při výběru masa je tedy jeho mramorování. Čím je ho více, tím lépe!

Pokud chcete křehký kus masa s dobrou chutí, hledejte kusy z hřbetu nebo žeberní části krávy. Tyto části mají méně pojivové tkáně než jiné části zvířete a poskytnou vám křehčí steak. Mezi dobré možnosti patří steaky T-bone a porterhouse, rib eye steaky, strip steaky, steaky New York strip, steaky ze svíčkové, filets mignons (známé také jako tournedos) a top sirloins. Pokud v místním obchodě s potravinami nebo řeznictví žádný z těchto druhů steaků nenajdete (nebo jsou příliš drahé), zkuste je požádat, zda by vám ho mohli objednat.

Tady je tedy menší shrnutí a pár osobních tipů, jak vybírat:

  1. Vybírejte nepříliš libové maso
  2. Maso musí být krásně červené bez jakéhokoliv jiného zbarvení
  3. Stařené neboli vyzrálé maso je o něco dražší, nicméně mnohem chutnější
  4. Doporučujeme výbírat maso, které bylo krmené trávou – je chuťově výraznější a má vyšší obsah omega-3 mastných kyselin a vitamínu E

Mezi naše nejoblíbenější řezy masa patří:

Flank steak

Tento steak pochází z břicha krávy. Obsahuje hodně tuku, takže se skvěle hodí k marinování a dušen – je také dostatečně křehký, aby se dal grilovat na vysokém žáru. Na vysokém žáru ho musíte připravit rychle, aby byl zvenku pěkně křupavý a uvnitř měkký a šťavnatý.

  • ball tip steak

Příprava steaku na grilování

Maso nechte vychladnout na pokojovou teplotu. To pomůže rozpustit tuk a rovnoměrně ho rozložit po steaku, čímž se zajistí rovnoměrné propečení. Před přípravou ho osolte a opepřete. Můžete přidat i další koření, pokud chcete dodat steaku další chuť!

Doba grilování masa závisí pak zejména na druhu masa, jeho výšce a také na tom, jak ho máte rádi upravené. Pro dosažení nejlepších výsledků nechte steak po upečení před krájením odpočinout – to umožní, aby se všechny šťávy znovu rozprostřely po celém mase, takže při krájení nebude maso suché.

 

Nejlepší způsob, jak zajistit, aby steaky chutnaly skvěle, je vybrat si kvalitní maso a správně ho připravit. Pokud si nejste jisti, kde nebo jak sehnat kvalitní hovězí maso, poraďte se s řezníkem, jaké kusy by se pro vás nejlépe hodily.

 

 

Breakfast brunch daily

At Klánovka we prepare a breakfast menu for you,
that you can enjoy every day.
Weekdays from 9:00 to 10:30, weekends from 9:00 to 11:00.

The breakfast menu can be found here.